interactieve livestream voor een online congres

Een online congres biedt de mogelijkheid om deelnemers wereldwijd te bereiken. Daarnaast zijn ook hybride opties mogelijk, en kan u zo een groot online publiek trekken bovenop de fysieke aanwezigen. Ook kan er een opname gemaakt worden om de keynotes achteraf te herbekijken of te verdelen. Lees hier welke tools u nodig heeft om een digitaal congres te organiseren.

Zou u graag BROADKASTR inschakelen om uw online congres te livestreamen? U kan contact met ons opnemen of vrijblijvend een offerte aanvragen

In deze blogpost...
  • De voordelen van een online congress
  • Waarom een offline congres livestreamen interessant is
  • Interactie en netwerken
  • Populaire online platformen

Waarom een digitaal congres organiseren?

Of het nu door de Corona-pandemie is, u een internationaal publiek wil bereiken, uw capaciteit wil verhogen, of net een nieuwe doelgroep wil aansnijden: het livestreamen van een congres kan u hiermee verder helpen. Online events hebben het voordeel erg schaalbaar te zijn. Voor een online congres vallen de reis- en verblijfskosten voor de deelnemers ook weg, en zijn de organisatorische kosten in de meeste gevallen ook lager. Daarnaast wordt het congres laagdrempeliger en toegankelijker. Er zijn onwaarschijnlijk nog een heel aantal andere voordelen, evenals enkele nadelen. In deze blogpost raken we er enkele aan. 

 

Een virtuele omgeving voor een online congres

Net zoals een fysiek congres wordt georganiseerd op een fysieke locatie, wordt een digitaal congres georganiseerd op een online locatie. Uw deelnemers komen online toe op één punt, waar ze alle nodige informatie kunnen terugvinden (programma, waar ze de sessies kunnen volgen, de aanwezige gasten, …). Hier hebt u een enorme vrijheid: u kan een eigen platform bouwen dat volledig ontworpen is in bijvoorbeeld de kleuren van uw bedrijf, u kan gebruik maken van een bestaand platform, of u kan een eigen draai geven aan bestaande videoconferentieplatformen zoals Microsoft Teams en Zoom

Platformen

Hopin

Hopin is één van onze favoriete platformen om congressen te organiseren. Naast de democratische prijs, kan u het hele congres opzetten zonder dat u daarvoor een IT expert moet zijn. U kan er booths inrichten voor uw partners, netwerksessies organiseren, verschillende online podia opzetten …. Een ticketsysteem met betalingsplatform is eveneens geïntegreerd in Hopin.

Het platform is volledig met de webcam te gebruiken. Wij raden echter aan om voor de keynotes beroep te doen op een professionele livestream service. Dit zal de waarde van uw congres ten goede komen, een positieve impact hebben op de aandacht van uw deelnemers, en een goede indruk achterlaten. Uiteraard kan u hiervoor BROADKASTR inschakelen, neem zeker eens een kijkje in ons portfolio om enkele voorbeelden te zien.

 

Microsoft Teams

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Slack

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Het belang van de opname zelf

Personen zijn sneller afgeleid wanneer ze online een activiteit bijwonen. Echter zijn er enkele zaken waarop u kan letten om de aandacht van uw publiek te houden en er een aangename beleving van te maken. 

De kwaliteit van de livestream speelt hier de hoofdrol. Net zoals men liever een online evenement volgt dat gelivestreamd wordt met professioneel materiaal in plaats van met de webcam, zal een goede livestream de aandachtscurve van uw deelnemers positief beïnvloeden. De dynamiek van de opname is ook belangrijk, door te wisselen tussen verschillende hoeken krijgen de hersenen nieuwe prikkels toegestuurd wat resulteert in een aangenamere kijkervaring. Tenslotte mag de audio ook niet vergeten worden, [HIER NOG IETS].

Daarnaast is de impact van de duur van een sessie niet te onderschatten. Op een offline congres kan men lang aandachtig luisteren naar keynotes . Je deelnemer kan immers niet weg. Online zijn echter sociale mediaplatformen slechts enkele klikken weg. Ook kunnen omgevingsfactoren thuis de beleving beïnvloeden. 

Voor een volledig digitaal congres zijn de activiteiten bij voorkeur van kortere duur. Dit zorgt voor meer afwisseling.  Wij raden aan om nooit langer dan één uur aan een stuk een sessie in te richten. Richt tussen elke activiteit een korte pauze in, bij voorkeur niet voor het scherm. U kan bijvoorbeeld een aftelklok van enkele minuten presenteren met een promotievideo, zodat uw deelnemers even van hun scherm weg kunnen.

Daarnaast is interactie met het publiek ook ontzettend belangrijk. Op dit punt hebben online presentaties een stapje voor: er zijn namelijk ontzettend veel handige tools waardoor iedereen betrokken kan worden. Wat verder in deze blogpost beschrijven we enkele populaire hulpmiddelen voor interactie.

 

Interactie

Een Q&A is de meest gebruikte vorm van interactie bij online presentaties. Veel platformen hebben hier een aparte functie voor. Deelnemers kunnen hun vraag insturen. Andere deelnemers krijgen deze vragen ook te zien, en kunnen vragen die zij goed vinden omhoog stemmen. Zo komen de populairste vragen bovenaan. Tip: indien uw platform dit toelaat kan de persoon die de vraag gesteld heeft deze vraag voorlezen, zo zijn er verschillende personen aan het woord.

Als volgende is een poll een veelgebruikte methode om de opinie (of verdeeldheid) van uw publiek te peilen. Zeker bij het aansnijden van een nieuw topic kan dit interessant zijn, om eens te kijken hoe uw publiek naar het onderwerp kijkt alvorens er op in te gaan. Daarnaast kan het ook sturend gebruikt worden: het publiek kan bepalen waarop verder moet ingegaan worden. Slido is een populair platform om polls in uw presentatie te verwerken. 

Een korte quiz aan het begin van uw presentatie is perfect om uw publiek wat losser te krijgen. Dit is iets wat vaak over het hoofd gezien wordt bij een online presentatie: ook hier is het belangrijk om voeling met uw publiek te creëren en ervoor te zorgen dat men zich betrokken voelt. U kan zelfs gebruik maken van een platform zoals Kahoot om er een mini-competitie van te maken. Gamification!

Om het optimaal resultaat te bekomen moeten deze tools en platformen geïntegreerd worden in de livestream. Hier kan BROADKASTR ondersteuning in bieden.

Netwerken

Dit is waarschijnlijk de grootste challenge van eender welk online event, en dus ook van een digitaal congres: hoe kunnen de deelnemers met elkaar netwerken? De offline ervaring evenaren is helaas niet mogelijk. Desondanks zijn er wél voordelen verbonden aan online netwerken: het aantal unieke interacties verhoogt, en er wordt makkelijker contact gelegd met onbekenden. Ook merken we uit ervaring dat het ijs sneller gebroken is, online interactie neemt op die manier een sociale barrière weg. 

Online netwerken kan gefaciliteerd worden op verschillende manieren: u kan deelnemers de mogelijkheid bieden om meetings met elkaar vast te leggen, u kan een ‘speeddate systeem’ integreren, of u kan zelf op basis van interesses en gemeenschappelijke kenmerken aanwezigen met elkaar in contact brengen.

[hier misschien nog wat voorbeeldjes geven van platformen waarop ge kunt speeddaten (eg. Hopin), meetings vastleggen (eg. dat wat tijdens de eerste lockdown zo populair was), en misschien link naar een post om zelf een systeem uit te werken]

Een fysiek congres livestreamen

Ook kan het een heel mooi uithangbord zijn. Meer mensen leren uw congres kennen, wat de doorstroom naar fysiek aanwezige deelnemers bij de volgende editie verhoogt. Opgenomen lezingen kunnen online beschikbaar gesteld worden, zodat aanwezigen deze achteraf kunnen beluisteren of kunnen delen met vrienden en collega’s. 

 

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *